www.borco.sk

Recepty

Vdy ke nm doma cez nejak sviatky chba chlieb, tak musm recepty na ako vydolovva z Internetu. Ale tomu je koniec:
Domci chlieb
Budeme potrebova: 1000 g hladkej mky, 5 zemiakov uvarench v upke, 50 g drodia, 50 ml mlieka, rasca, cukor, kvsok (trochu cesta z predchdzajceho peenia), mas na vymastenie plechu, so.
Postup prce: Vetky suroviny musia ma izbov teplotu. Mku dva razy preosejeme a vo vej ndobe vymiesime cesto z mky, olpanch nastrhanch zemiakov, soli, rasce a z drodia, ktor sme nechali vykysn v osladenom mlieku. Nakoniec pridme kvsok z predchdzajceho peenia, ktor sme de vopred zaliali vodou. Miesime aspo 15 mint a poda potreby pridvame vodu tak, aby sa cesto oddeovalo od ndoby. Vymiesen cesto nechme prikryt istou utierkou vykysn asi 60 mint na teplom mieste. Potom ho op zahka premiesime, sformujeme a ulome na vymasten plech. Potrieme vodou a vlome do vyhriatej rry, do ktorej dme zvl᚝ ndobu s vodou, aby chlieb poas peenia nevysychal. Peieme asi 60 mint a upeen chlieb ihne po vybrat z rry potrieme studenou vodou.
2kg obyajnej hl. mky 70dkg zemiakov 1faa drodia 1/4 l vlanej vody 1tipka pr. cukor -1lyice soli 1/2lyice vlanej vody. Pracovn postup:
Zemiaky uvarme a postrhame. Drodie, 1/4 l vlanej vody, pr. cukor - nechme vykysn. Vypracujeme cesto z 1 1/2 kg mky, zemiakov, drodia, soli, pol. ly. vody, nechme ho vykysn, potom pridme pol kg mky a poda potreby vodu (cesto nesmie by riedke, mus by ako spracovaten), nechme op 3 hodiny vykysn. Po vykysnut na doske rozdelme na dva diely. Pripravme si dve misky, vlome utierky a na ne dme cesto, nechme kysn 3 hodiny. Rru zohrejeme na 25O st. C, plech tie ohrejeme, po vyhriat vlome chlieb, 1/4 hod, nechme piec, potom uberieme na l75 st. C a peieme 1/2 hodiny. Chlieb vyberieme a potrieme vodou hore aj dole asi 5x.


Aprop, chlieb
Chlieb (roky 90-te - od Stana Sokolta) 1 kg hladkej mky 1 pivo 10, kvasnice - 1 balek, 2 kvov lyika pomletho mnu, 1//2 kvovej lyiky fenyklu, so. Do mky dme prsady a nakysnut kvasnice. Vyvame cesto.Pred vloenm do rry urobme v ceste niekoko jamiek. Peieme 1 - 1a1/2 hod. V prvej polovici peenia niekokokrt potrieme vodou. Posledn polhodinu peieme na slabom ohni.

Jogurtov chlieb
(pame - Burda, niekedy z r. 1980) 500 g peninej mky, 500 g ranej mky, 2 balky kvasnc (tu sa myslia suen) ivch sta jeden. 3/8 l (cca 4 dcl) vlanej vody, jogurt, so. Obiln drvina - vyzer to akoe rot, ale v skutonosti s pouiten ovsenn vloky. Vodu a jogurt rozhabarkujeme. Dme do mky. Pridme kvasnice. (Tie sa mu nasypa do troky vody s jogurtom a necha natartova) Nechme nakysn. (30-45 mint). Premiesime a ete nechme post. Formy na peenie naplnme cestom povrch natrieme vodou a posypeme vlokami. Peieme pri 220 - 250 C asi 35 mint.

Chlieb II
(ASi takto ho robila moja babka.) 1 kg mky (pecil, hladk), kvasnice, (alebo kvsok + voda +cukor), 2 lyice octu , so, kmn, 2 pretlaen varen zemiaky. Mku, kvasnice, nastrhan zamiaky a ostatn prsady vymiesima na cesto. Cesto 3 x prepracujeme. Nechme nakysn cca 1 1/2 hod. Peieme na suchom plechu 30 mint silno a 20 mint slabie. Potierame poas peenia vlanou vodou. Babka potrela kad bochnk pred vloenm do pece.

Chlieb VITANA. (Asi z Dorky..)
1 balek peivovej zmesi domci chlieb vitana v prku.30 g kvasnc, 1 lyica octu. Peivov zmesmvysypeme do misky pridme rozdroben kvasnice,1 dcl vlanej vody, zamieame a nechme 5 min. st. Prilejeme 2 lyice octu a vypracujeme cesto. Nechme nakysn. Z cesta vytvorme bochnk, polome na such pomen plecha 20 min. nechme kysn. Chlieb potrieme slanou vodou vlome do vyhriatej rry a pei teplote 280C peieme 15 - 20 mint. Ke zane krka ervenie zmiernime teplotu na 140 C a dopeieme cca 40 mint.

Domc celozrnn chlb
Ingredience: 800 g celozrnn penin mouky 500 g celozrnn itn mouky 400 g polohrub bl mouky 30 g kvasnic krajc chleba lce kmnu lce lnnho semena 3 ajov liky mosk soli Mouku pipravme erstv namletou (pokud mono). Veer zadlme kvsek: do 1/2 litru vlan vody dme 30 gram kvasnic, nadroben krajc chleba, 400 gram bl mouky a ve dobe promchme. Pikryjeme utrkou a do rna nechme kvasit. Rno semeleme ob mouky v danm mnostv, dme do msy, pidme kmn, lnn semeno, sl, kvsek a vlanou vodu (je-li teba). Dkladn zadlme. Po dkladnm zpracovn dme tsto do olejem vymazanho peke, pikryjeme utrkou a nechme vykynout. Peeme asi 1 hodinu.



CD.zip
Hosting www.webdomeny.sk Sponzor: www.eclick.sk www.creativeauto.sk