www.borco.sk

Recepty

Vždy keď nám doma cez nejaké sviatky chýba chlieb, tak musím recepty naň ťažko vydolovávať z Internetu. Ale tomu je koniec:
Domáci chlieb
Budeme potrebovať: 1000 g hladkej múky, 5 zemiakov uvarených v šupke, 50 g droždia, 50 ml mlieka, rasca, cukor, kvások (trochu cesta z predchádzajúceho pečenia), masť na vymastenie plechu, soľ.
Postup práce: Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Múku dva razy preosejeme a vo väčšej nádobe vymiesime cesto z múky, olúpaných nastrúhaných zemiakov, soli, rasce a z droždia, ktoré sme nechali vykysnúť v osladenom mlieku. Nakoniec pridáme kvások z predchádzajúceho pečenia, ktorý sme deň vopred zaliali vodou. Miesime aspoň 15 minút a podľa potreby pridávame vodu tak, aby sa cesto oddeľovalo od nádoby. Vymiesené cesto necháme prikryté čistou utierkou vykysnúť asi 60 minút na teplom mieste. Potom ho opäť zľahka premiesime, sformujeme a uložíme na vymastený plech. Potrieme vodou a vložíme do vyhriatej rúry, do ktorej dáme zvlášť nádobu s vodou, aby chlieb počas pečenia nevysychal. Pečieme asi 60 minút a upečený chlieb ihneď po vybratí z rúry potrieme studenou vodou.
2kg obyčajnej hl. múky 70dkg zemiakov 1fľaša droždia 1/4 l vlažnej vody 1štipka pr. cukor -1lyžice soli 1/2lyžice vlažnej vody. Pracovný postup:
Zemiaky uvaríme a postrúhame. Droždie, 1/4 l vlažnej vody, pr. cukor - necháme vykysnúť. Vypracujeme cesto z 1 1/2 kg múky, zemiakov, droždia, soli, pol. lyž. vody, necháme ho vykysnúť, potom pridáme pol kg múky a podľa potreby vodu (cesto nesmie byť riedke, musí byť ťažko spracovateľné), necháme opäť 3 hodiny vykysnúť. Po vykysnutí na doske rozdelíme na dva diely. Pripravíme si dve misky, vložíme utierky a na ne dáme cesto, necháme kysnúť 3 hodiny. Rúru zohrejeme na 25O st. C, plech tiež ohrejeme, po vyhriatí vložíme chlieb, 1/4 hod, necháme piecť, potom uberieme na l75 st. C a pečieme 1/2 hodiny. Chlieb vyberieme a potrieme vodou hore aj dole asi 5x.


Apropó, chlieb
Chlieb (roky 90-te - od Stana Sokolta) 1 kg hladkej múky 1 pivo 10°, kvasnice - 1 balíček, 2 kávové lyžička pomletého mínu, 1//2 kávovej lyžičky fenyklu, soľ. Do múky dáme prísady a nakysnuté kvasnice. Vyváľame cesto.Pred vložením do rúry urobíme v ceste niekoľko jamiek. Pečieme 1 - 1a1/2 hod. V prvej polovici pečenia niekoľkokrát potrieme vodou. Poslednú polhodinu pečieme na slabom ohni.

Jogurtový chlieb
(pameň - Burda, niekedy z r. 1980) 500 g pšeničnej múky, 500 g ražnej múky, 2 balíčky kvasníc (tu sa myslia sušené) živých stačí jeden. 3/8 l (cca 4 dcl) vlažnej vody, jogurt, soľ. Obilná drvina - vyzerá to akože šrot, ale v skutočnosti sú použiteľné ovsenné vločky. Vodu a jogurt rozhabarkujeme. Dáme do múky. Pridáme kvasnice. (Tie sa môžu nasypať do trošky vody s jogurtom a nechať naštartovať) Necháme nakysnúť. (30-45 minút). Premiesime a ešte necháme postáť. Formy na pečenie naplníme cestom povrch natrieme vodou a posypeme vločkami. Pečieme pri 220 - 250 °C asi 35 minút.

Chlieb II
(ASi takto ho robila moja babka.) 1 kg múky (špeciál, hladká), kvasnice, (alebo kvások + voda +cukor), 2 lyžice octu , soľ, kmín, 2 pretlačené varené zemiaky. Múku, kvasnice, nastrúhané zamiaky a ostatné prísady vymiesima na cesto. Cesto 3 x prepracujeme. Necháme nakysnúť cca 1 1/2 hod. Pečieme na suchom plechu 30 minút silno a 20 minút slabšie. Potierame počas pečenia vlažnou vodou. Babka potrela každý bochník pred vložením do pece.

Chlieb VITANA. (Asi z Dorky..)
1 balíček pečivovej zmesi domáci chlieb vitana v prášku.30 g kvasníc, 1 lyžica octu. Pečivovú zmesmvysypeme do misky pridáme rozdrobené kvasnice,1 dcl vlažnej vody, zamiešame a necháme 5 min. stáť. Prilejeme 2 lyžice octu a vypracujeme cesto. Necháme nakysnúť. Z cesta vytvoríme bochník, položíme na suchý pomúčený plecha 20 min. necháme kysnúť. Chlieb potrieme slanou vodou vložíme do vyhriatej rúry a pei teplote 280°C pečieme 15 - 20 minút. Keď začne kôrka červenieť zmiernime teplotu na 140 °C a dopečieme cca 40 minút.

Domácí celozrnný chléb
Ingredience: 800 g celozrnné pšeničné mouky 500 g celozrnné žitné mouky 400 g polohrubé bílé mouky 30 g kvasnic krajíc chleba lžíce kmínu lžíce lněného semena 3 čajové lžičky mořské soli Mouku připravíme čerstvě namletou (pokud možno). Večer zaděláme kvásek: do 1/2 litru vlažné vody dáme 30 gramů kvasnic, nadrobený krajíc chleba, 400 gramů bílé mouky a vše dobře promícháme. Přikryjeme utěrkou a do rána necháme kvasit. Ráno semeleme obě mouky v daném množství, dáme do mísy, přidáme kmín, lněné semeno, sůl, kvásek a vlažnou vodu (je-li třeba). Důkladně zaděláme. Po důkladném zpracování dáme těsto do olejem vymazaného pekáče, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pečeme asi 1 hodinu.



CD.zip
Hosting www.webdomeny.sk Sponzor:www.eclick.skwww.creativeauto.sk